25/11/07

2n Congrés del Partit de l’Esquerra Europea (PEE)



EUiA participa a Praga al 2n Congrés del PEE, que ha elegit el líder de Die Linke, Lothar Bisky, com a nou president en substitució de l’italià Bertinotti***El coordinador general d’EUiA ha estat de nou escollit membre del Consell de Presidents

El 2n Congrés del Partit de l’Esquerra Europea (PEE) a Praga, d’on és membre EUiA, ha centrat les seves tesis en el nou Tractat Europeu acordat pels caps d’Estat i de Govern de la Unió el passat mes d’octubre a Lisboa. Com ha demanat Miralles en la seva intervenció al Congrés, que també ha recollit el dret d’autodeterminació dels pobles, “el dret de decidir és un dret fonamental, que s’ha de poder exercir des de Catalunya, però també en el marc europeu”. En aquest sentit, el coordinador general d’EUiA ha afirmat que “cal una nova Constitució Europea, perquè l’actual s’ha fet d’esquena a la ciutadania, amb nocturnitat i secretisme”. El Congrés, en aquesta línia, ha aprovat que el Partit de l’Esquerra Europea i els seus membres, entre ells EUiA i IU, es comprometen a proposar als seus països un referèndum vinculant i simultani arreu de la Unió Europea, a la vegada que lluitaran per un nou text, “perquè l’actual no canvia, respecte del que varem votar els catalans el 2005, en els aspectes polítics, econòmics i socials més neoliberals, més agressius des de l’òptica de la pau, la democràcia i el medi ambient, perquè reafirma la prioritat del mercat sobre els drets socials, de ciutadania i els pobles”.

El Congrés ha servit perquè la vintena de partits membres debatin la línia política del PEE per als pròxims anys. A més del Tractat o Minitractat Europeu, que ha centrat gran part del Congrés, s’han centrat les prioritats de la formació en altres punts destacats com la lluita contra el canvi climàtic, l’impuls de polítiques socials a Europa, o la preparació de les eleccions europees per al 2009. També, i gràcies a l’aportació d’EUiA, el Partit de l’Esquerra Europea ha assumit les tesis de la Carta de Barcelona, un document extret de les Jornades Europees sobre precarietat i salut que es van fer a Barcelona el juny passat, i que, per una banda, posa de manifest com la precarietat laboral és perjudicial per a la salut, i per l’altra, genera solucions i polítiques per evitar-ho.

Labor de gobierno del PEE





Nichi Vendola

Nicola ‘Nichi’ Vendola (n. 26 de agosto de 1958) es un político italiano, presidente de la región de Apulia.

Nacido en Terlizzi, Provincia de Bari, en el seno de una familia comunista (sobrenombrado por sus padres Nichi en honor del entonces primer ministro soviético Nikita Jrushchov) Vendola se afilió a la Federación Juvenil Comunista Italiana con apenas 14 años. Estudiante de literatura, comenzó a trabajar como periodista para L’Unità, el diario oficial del Partido Comunista Italiano.

Miembro del Secretariado Nacional del PCI durante la escisión de 1991, se opuso firmemente a la disolución del Partido y se unió a Refundación Comunista. Elegido diputado en 1992, ha sido reelegido desde entonces. Como comisionado anti-Mafia, tomó notoriedad como fuerte oponente del crimen organizado.

En 2005 se presentó como candidato en las elecciones primarias convocadas para elegir el candidato a presidente de Apulia por parte de L’Unione, la coalición del centro-izquierda. Para sorpresa de muchos, Vendola venció al otro candidato, Francesco Boccia. Los sectores moderados de la coalición criticaron la elección, argumentando que era imposible que un comunista, y declarado homosexual, pudiera ser elegido presidente de una región del sur de Italia como Apulia, generalmente considerada como conservadora y católica. Sin embargo Vendola se declaró como “creyente”: manifestando que “para un comunista como yo el libro más importante es la Biblia”.

En las elecciones regionales de Apulia, celebradas en abril de 2005, derrotó al entonces presidente Raffaele Fitto, candidato de la Casa de las Libertades, convirtiéndose en el primer presidente regional de la historia de Refundación Comunista.

No hay comentarios: