11/6/07

Consell Nacional d’EUiA

MIRALLES: ‘SOM MOLT CRÍTICS AMB L’EMPRESONAMENT D’OTEGI. EMPRESONAR PER IDEES NO AJUDA A CREAR UN CLIMA EN FAVOR DE LA PAU’

*El Consell Nacional d’EUiA aprova orientar els pactes als ajuntaments per assolir ‘majories d’esquerres’ i per ‘governar tot i les majories absolutes dels altres’ *El màxim òrgan de direcció de la formació creu que la fórmula per mantenir el suport electoral i ampliar-lo és ‘més coalició amb ICV’

El Consell Nacional d’EUiA, reunit avui a Barcelona, ha valorat a expenses de l’actualitat la situació política a Euskadi. Una valoració que ha servit perquè el màxim òrgan de direcció d’EUiA constati la seva preocupació per la decisió d’ETA de trencar l’alto el foc i el seu convenciment que s’equivoca perquè va en contra de la voluntat dels ciutadans bascos. Malgrat això, el coordinador general d’EUiA, Jordi Miralles, ha assegurat que “no compartim l’empresonament per idees. Som molts crítics amb l’empresonament d’Otegi, perquè creiem que el que s’ha de fer és afavorir un clima que permeti avançar en la pau i que allunyi del País Basc la violència”.

Política de pactes post-electorals basada en governar i conformar majories d’esquerres

Sobre la política de pactes després de les eleccions del 27-M, Miralles ha explicat que “EUiA aposta clarament, i així ho treballarà fins el 16 de juny, per majories d’esquerres als ajuntaments i perquè la coalició governi al costat d’altres formacions d’esquerres, més enllà que aquestes hagin assolit majories absolutes, perquè assumirem les responsabilitats que ens pertoquin sempre que sigui possible”. Inevitablement, en la valoració dels resultats, el Consell Nacional ha constatat que “tot i que esperàvem un avenç més important, aquest ha estat positiu. El que sí tenim clar és que no podem obviar que les 260.000 persones que ens han votat són un potencial per a nosaltres, i que la fórmula per mantenir i ampliar aquest suport és més coalició entre ICV i EUiA”.

Lluita a la manca de participació amb més acostament als treballadors i la gent jove

El CN ha acordat, per altra banda, fer una sessió específica per analitzar les causes de la manca de participació i l’abstenció. En aquest sentit, Miralles ha explicat que aquesta situació es troba molt concentrada en centres urbans i barris metropolitans, “el que ens demostra que els més allunyats de la participació política són els treballadors i els joves. No participen en les eleccions, però tampoc en la seva quotidianitat social, perquè veuen la política vinculada a allò que els afecta. I el que els afecta és la precarietat, els salaris baixos, l’accés a l’habitatge i la manca de polítiques socials potents. O hi fem front des de les institucions, o aquesta situació s’agreujarà” ha dit Miralles. El coordinador general d’EUiA, per altra banda, també ha explicat que el CN ha decidit que cal aprofundir les polítiques respecte dels drets i els deures per a tothom, a l’hora que s’han d’enfortir les polítiques públiques i socials per al conjunt de la ciutadania, tant autòctons com nouvinguts.

Mirada cap a les eleccions generals i opcions noves per a IU

El Consell Nacional, finalment, ha expressat el seu convenciment que “és moment de posar en marxa la maquinària electoral per a les generals”, i, com ha explicat Miralles, ha acordat demanar a IU que “obri la porta a estudiar fórmules que permetin aixoplugar, de cara als comicis generals, el suport electoral que ha assolit en aquestes eleccions municipals i autonòmiques a través de diverses coalicions i acords amb altres partits d’esquerres, ecologistes i nacionalistes arreu de l’estat”. Una exploració que es podria aplicar també al Senat, de la mateixa manera que a Catalunya existeix l’Entesa, per ampliar la representació d’IU en aquesta cambra.

No hay comentarios: